Кирил Петков: Пътят ще е много дълъг, но промяната ще дойде

България ПОЛИТИКА

Аз съм много горд от целия отбор на „Продължаваме промяната“. Ние спазихме обещанията си. Ние обещахме нулева толерантност към корупцията, обещахме да следваме правилния път към промяната и въпреки че беше много по кратко, отколкото ние си представяхме, поглеждайки назад нито едно решение не наруши точно това обещание. Ние вярваме, че всъщност пътят ще е много дълъг, няма да бъде един, шест месеца или няколко години, ще бъде години напред. Но ако спазваме същия този принцип, аз вярвам, че тази промяна, която сме обещали, ще я стигнем.. Това заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков в предаването „Защо, г-н министър“ по БТВ.

„Борихме се наистина много. Всъщност въпросът е кой иска да бъде в следващото управление и кого ние бихме допуснали. Когато говорим за марки като ИТН, ГЕРБ, ДПС – това са неодушевени думи. Всъщност зад всяка една от тези думи стои човек и нека ги кажем кои са хората, които реално взимат решения. Зад ГЕРБ стои г-н Борисов, зад ДПС стои г-н Пеевски, зад ИТН стои г-н Слави Трифонов с неговия приятел Орлин Алексиев. И всъщност въпросът беше готови ли сме да седнем заедно на една маса с един от тези хора. Както днес Борисов каза: „аз съм щедър, давам трима депутати“. Това означава, че тези депутати не взимат никакви решения, само той ги взима изцяло от гледна точка на това, което той е преценил. И това, което ние решихме, е, че не сме готови и просто, защото не ги харесваме, не сме готови, защото аз лично не вярвам, че господин Борисов би искал да има правосъдна система, която може да го вкара в затвора. Той би направил всичко възможно, за да не се стигне до там, нормално. Така че няма как той да ни е партньор за промяната на съдебната система и за промяната на антикорупционната политика“,обясни той.

“Г-н Слави Трифонов с неговия приятел Орлин Алексиев – ние видяхме, че те поискаха 3,9 млрд. лв. да изхарчим за 8 фирми. Реално ние дадохме 2 млрд. лв. на целия български народ, за всичките мерки за икономически растеж, за подпомагане на пенсионерите и на младите семейства, а те ги поискаха за 8 фирми. Е няма как една и съща грешка да повторим два пъти. Първия път не знаехме кой е, вече знаем, така че и той не става като партньор, с който да управлявам. Третият човека е г-н Делян Пеевски. Там не мисля, че трябва да обяснявам много, но целият български народ ще ни разбере, че няма как с него заедно да променим България за по-добро. Така че когато махнем всичките тези опорки, въпросът беше искаме ли с тези хора да управляваме или не. И отговор на този въпрос беше „не“.

Вторият въпрос беше можем ли да намерим хора, които да се откъснат от тяхната зависимост с тези хора. И тук работихме от сутрин до вечер в последните седмици, аз лично съм провел толкова много разговори с една единствена цел да ги убедя, че ако те станат независими, ние заедно можем да направим България независима“, каза Петков.

„Ние видяхме, че шестимата депутати, които се отцепиха от „Има такъв народ“, показаха, че искат промяна. Всъщност тези хора бяха с идеята за промяна, с идеята за правосъдна система, с идеята за антикорупция. Те бяха заблудени от тяхното ръководство. Когато видяха това, те осъзнаха, че предателството е към България. И те се присъединиха към нас и станаха ревностно подкрепящи същата тази политика всъщност, която е била тяхната при влизането във властта. Това ни даде надежда, че щом има шест може да има още шест и всъщност затова продължихме да изследваме варианта колко от тези хора са независими, колко от тези хора не ги е страх. От нашите разговори разбрахме, че има още хора, не са само 6, повече са, просто ги е страх и то е страшно. Страшно е да кажеш „не“ на един лидер, който наистина има така мафиотско поведение, има охрана… Говоря и за Слави Трифонов, и за г-н Борисов. Не знам дали знаете, но, отивайки при г-н Борисов с пурата, вие отивате все едно при някой от Сицилия.

Така че да кажеш на такъв човек: „Аз  съм смел, искам да застана с „Продължаваме промяната“ и ще се отрека от стария модел“… Въпросът е, че тези хора вкарват страх в техните депутати и дори част от депутатите осъзнаваха, че грешният път е пътят, който техните лидери сочат, те искат да бъдат част от промяната, въпросът е, че просто не им стиска да вземат правилното решение, за което не ги обвинявам. За съжаление, ще загубим няколко месеца, докато стигнем пак до независимите 121″, поясни Петков.

„Г-н Борисов, г-н Слави Трифонов и г-н Пеевски не могат да разберат, че може човек да има влияние върху други хора през кауза. Всъщност ние обяснихме каузата. Ние минахме през политиките, ние обещахме промените и това беше мотивиращият фактор за първите 6. Те не могат да разберат, че ние даже не можем да си помислим за техните действия, които казват – че са купени, че са обещавани постове, защото няма как хора, които искаме да бъдат част от нашата кауза, да се купят или да се продадат. Утре някой друг ще ги купили, ще ги продаде. Това е невъзможно. Търсихме истински съмишленици, хора, които осъзнаваха историческата тежест на своето решение, за да тръгнат с нас. Не е за 3 месеца, не за 6 месеца. Нашата битка ще бъде години и тази битка изисква хора, които наистина вярват, както ние вярваме в промяната на България“, заяви Кирил Петков.

„Битката е толкова голяма, че някакви листи… Надявам се, че в следващия парламент ще сме 140 души с коалиционните партньори. На нас ни трябват сигурно 20 000 човека съмишленици, за да обърнем системата. Местната власт още не е докосната, всичките служби в цялата страна – също. Минимум 20 000 ни трябват хора съмишленици, които казват не ни интересува нищо друго, освен че нашите деца трябва да живеят в по-добра България. Така че въобще не сме говорили нито за позиции, нито за листи, нито за пари. Говорихме колко години още трябват на нашата държава да се отърси от това задкулисие, което 30 години ни е тресяло“, изтъпка премиерът в оставка.

„Не можем да разчитаме на нито един депутат, който в 5 ч. следобед трябва да се включат при г-н Борисов и да го пита за неговото мнение. Всякакви брокери се появявах и казваха, ние имаме девет депутати, ние имаме петима депутати… Ние искаме само истински съмишленици, няма място за търговия, няма място за политически брокери… В последните 3 седмици чухме какви ли не небивалици, всякакви хора с всякакви оферти. Единственото, което казвахме – който си мисли, че може да бъде част от нашия отбор, да знае защо е бъде част от нашия отбор, ако не е готов на тези каузи, на тези причини, ние не го искаме. Всъщност това, че не успяхме вчера да стигнем до 121 е най-голямото доказателство, че не бяхме готови да правим никаква търговия с никого и най-вече със собствените си принципи“, подчерта той.

Кирил Петков направи следната равносметка на шестта месеца във властта: 

„Да кажа няколко статистики, защото наистина има инфлация, тази инфлация беше привнесена, в целия Европейски съюз я има. При нас е малко по-висока от част от другите страни, не от всички (в Естония и Латвия е по-висока), защото в нашата потребителска кошница има повече стоки като храни, които имат по-висока инфлация. Ние какво направихме като политическата икономическа стратегия – от една страна вкарахме близо 4 млрд. в помощи за бизнеса за тока, задържахме цените на тока, така че стоките, които са функция на тока, да не се качва с такава голяма скорост. Това беше първата ни много важна политика. Втората е доходите, особено на тези, които са най-засегнати и това са близко до минималните пенсии, всъщност се вдигнаха с 55% от миналата година досега, докато инфлацията да кажем беше 15%. Така че всъщност доходите на най-засегнатите изпреварваха инфлацията, което също беше много важно. Другото нещо, което не се казва, е, че икономиката се качи в първото тримесечие с над 4%. Никой не газа: „Как се качи с 4%, когато е война? Как България успя да бие Германия за същия този период?“ Понеже опозицията нямаше друга работа, ние работихме от сутрин до вечер, те само се упражняваха на политически опорки по различните медии и всъщност истинското съобщение на излезе. Истинското съобщение беше едно – инфлацията беше привнесена, ние се опитахме да удържим с нашите мерки за тока, опитахме се да помогнем на най-засегнатите да имат по високи доходи от инфлацията. И накрая всъщност постигнахме един растеж на икономиката в тази криза, който реално би Германия“.

„Много се радвам, че ние бяхме по време на тази криза. Всички казват: „О, жалко че вие бяхте в тази криза“. Аз оценявам, че ако примерно друго правителство беше в тази криза, щеше да се справи много по-зле. А моята оценка за тази криза, как се справихме с нея е петица“, завърши Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *