КЗК спря временно поръчката за оборудване на операта и читалището в Благоевград с музикални инструменти, мотивът: дискриминационни условия за участниците

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Комисията за защита на конкуренцията в закрито заседание, проведено на 20.01.2022 г., спря обществената поръчка на Благоевград за обзавеждане и оборудване на сградите на Камерна опера и Народно читалище „Н.Й. Вапцаров 1866“.

Наложената мярка е временна и касае обособена позиция 3, по която трябваше да се доставят нови музикални инструменти.

КЗК се съобрази с искането на „Булкомп“ ООД – музикален магазин в Пловдив, според който условията в поръчката, на които трябва да отговарят музикалните инструменти, били дискриминационни спрямо по-широк кръг участници и всъщност комисията по избор на изпълнител посочила конкретно точно какви инструменти от кои марки иска.

В жалбата си магазинът се е представил като заинтересовано лице, което обаче е било възпрепятствано да подаде документи за участие точно поради тази конкретика на марки и техни модели, които възложителят от Благоевград иска.

Като пример за въведени дискриминационни, ограничителни и едновременно с това противоречиви и неясни условия, които необосновано ограничават участието в обществената поръчка на широк кръг лица, пловдивското дружество на няколко страници е посочило какви точно концертен роял, ксилофон, лампи за пултовете, акустично пиано, дигитално стейдж пиано, чинели, валдхорни, акордеон, акустична китара и др. инструменти търси възложителят, като е събрало търсените параметри на всеки един от инструментите и с линкове към страниците на производителите е посочило конкретния модел, който единствен отговаря на тях.

КЗК е взело решение да спре временно поръчката до същинското разглеждане на жалбата, защото „отстраняването на предполагаеми пороци в обжалвания административен акт, макар и с известно забавяне, би нанесло много по-малки вреди както на възложителя, така и на заинтересованите участници, включително и на обществения интерес, отколкото допускането на провеждането на една евентуално незаконосъобразна процедура“, пише в определението на комисията.

Припомняме, че община Благоевград даде ход на мегапроекта за ремонт на сградата на операта и с прогнозна стойност 2 293 333,33 лв. без ДДС през ноември миналата година. От сумата безвъзмездната финансова помощ е 1 434 850 лв., от финансов инструмент идват 1 145 150 лв., а собственото финансиране е 36 000 лв. Поръчката бе за проектиране, строителство, авторски надзор и доставка и монтаж на оборудване. Сумата е огромна, защото и разгънатата застроена площ е 4184,30 кв.м, а проектът предвижда подмяна на всичко – от инсталациите до покрива.

Само преди няколко дни стана ясно, че единствено фирмата на благоевградския бизнесмен Димитър Янков-Кенеди „Браво Строй“ ЕООД е допусната до финала на поръчката, а офертата й е само с 527 лв. под прогнозната цена.

Останалите фирми, подали документи – „Престиж Бизнес-93“ ООД на Любен Янев и Георги Шапков, ЕТ „Маргарита-П – Иван Костадинов“ и Обединение „МВ-2022“ ДЗЗД /включващо „Стилстрой-М“ ООД на Михаил Камбитов и Венцислав Малчев, и „Инвест 14“ ЕООД на Върбан Хаджигаев/, не бяха допуснати до отваряне на ценовите им оферти.

Специално за обзавеждането и оборудването на операта и читалището бе пусната отделна поръчка с прогнозна стойност от 634 731,64 лв., а по нея постъпиха 28 оферти. 3 от фирмите са се кандидатирали конкретно за доставка на музикалните инструменти – благоевградският „Музикален център Икономов” ООД на Томчо Икономов, брат на композитора Кирил Икономов, „ПИЕП Електроникс” ЕООД на Петър Петров от Русе и софийската „Динакорд-България“ ЕООД на Емилия Фотева.

Кандидатите трябва да доставят 40 вида инструменти, калъфи, пултове, стойки и консумативи за тях. / в. Струма, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *