Стотици нахлуха в двореца на президента на Шри Ланка и се къпаха в басейна му

СВЯТ

Протестиращи срещу безпрецедентната икономическа криза в страната нахлуха в двореца на президента, къпаха се в личния му басейн, лежаха в покоите му, пробваха бельото му, след което влязоха в сблъсъци с полицията, предаде АФП.

Президентът Готабая Раджапакса беше евакуиран от официалната си резиденция в столицата на Шри Ланка Коломбо по-рано днес. Тази сутрин протестиращи обкръжиха двореца като протест срещу най-тежката икономическа криза в страната от 1948 г. насам.

В опит да спре нахлуването в двореца, полицията стреля във въздуха, но така и не успя да спре гневната тълпа.

По оценки на властите стотици хиляди души са протестирали по улиците на Коломбо.

Не е извършен преврат, президентът все още е начело на държавата и бива пазен от цяло военно поделение, увери високопоставен източник от отбраната пред AФП.

По време на протестите има много ранени: 36 са обгазени, а други трима направо са уцелени със снаряди със сълзотворен газ. Те са настанени в болницата в Коломбо.

От месеци Шри Ланка страда от недостиг на храна и гориво, продължителни прекъсвания на тока и непрекъснато растяща инфлация, след като остана без чужда валута за внос на жизненоважни стоки. Правителството просрочи външния си дълг от 51 милиарда долара и потърси помощ от Международния валутен фонд.

Шри Ланка почти е изчерпала и без това оскъдните си запаси от бензин, но протестиращите, подкрепени от основните опозиционни партии, наеха частни автобуси, за да пътуват до столицата.

Шри Ланка, в която живеят 22 милиона души, е изправена пред най-тежката си икономическа криза от 70 години насам. Инфлацията достигна рекордните 54,6% през юни и се очаква да се повиши до 70%, което хвърли в крайна бедност голяма част от населението.

Преди минути премиерът на страната подаде оставка и призова президента да направи същото. /нова тв, сн:БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *