Митнически служители откриха над 310 000 недекларирани евро във въздуховода на камион

България

Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 617 279 лева при проверка на товарен автомобил, излизащ от страната.

На 06.07.2022 г. на МП Капитан Андреево пристига влекач с полуремарке с турска регистрация, пътуващ от Нидерландия за Ирак. По метода „анализ на риска“ товарния автомобил е селектиран за щателна митническа проверка, включително с рентген, при която са отбелязани необичайни плътности около шофьорската кабина. При последвалия физически контрол във въздуховода на влекача са открити 31 пакета, съдържащи еврови банкноти с различен номинал. Общото количество на откритата недекларирана валута е 315 610 евро с левова равностойност 617 279 лева.

По случая е образувано бързо производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Районна прокуратура Хасково –териториално отделение –Свиленград.

Водачът-  Ю.Я. на 45 години, турски гражданин, е привлечен като обвиняем за това, че не е изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата, която е външна граница за Европейския съюз, и стойността е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *