Проф. Витанов за COVID: Очаквам 1 000 случая на ден, това е вълница – не вълна(ВИДЕО)

България ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

„Спокойно, все още сме в синьо лято”, добави той

През следващата седмица математикът проф. Николай Витанов очаква новите случаи на коронавирус у нас да прехвърлят 1 000 на ден. По думите му обаче това е „вълница”, а не вълна, тъй като няма да е толкова висока, колкото последната.  

„Спокойно, все още сме в синьо лято. След това ще минем в празни болници и така ще сме си до края на лятото. Може да се окаже, че ние сме най-ваксинираните в Европа, защото при нас ваксинацията беше по-назад и има хора, при които имунитетът все още държи”, обясни той.

По думите на математика не се очаква в България да се стигне до ситуация като в Гърция. „Там го изтърваха, очакваше се. Не взимат кой знае какви мерки за контрол понеже ще си развалят сезона”, каза още той.

В България нарастването на заболеваемостта върви по-бавно от очакваното. „Ръстът на броя на заразените в големите градове върви в норма. В София и Пловдив той е поради пътуванията и почивките в Гърция и пристигащите от Западна Европа, а във Варна и Бургас – заради Черноморието”, уточни математикът./нова тв, сн; архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *