Пендаровски: Предложението на Париж е приемливо, няма съгласие за българите в конституцията

БАЛАКАНИТЕ България

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че предложението на Франция по казуса за преговорите на страната за еврочленство е приемливо за него. Той направи изявление след заседание на Съвета за национална сигурност в Скопие и призова правителството на РСМ да одобри предложението на френското европредседателство, с което да се преодолее ветото на България и да стартират преговорите с Брюксел:

„Решението да се приеме предложението няма да бъде нито исторически триумф, нито исторически провал. Според мен това е преходен компромис за една от фазите на европейската интеграция и затова според мен на този етап предложението е приемливо“.

Според Пендаровски предложението на Франция е преходно и не подкопава македонската идентичност – с модифицираното предложение вдигаме българската блокада, оставаме на европейския път, заяви той. Македонската идентичност не е потъпкана в преговорната рамка и има чиста формулировка за македонския език, добави президентът на РСМ. 

Историята не става част от условията в преговорната рамка, каза още Пендаровски:

„Историята не е изискване и има само едно изречение и в предложението, и в протоколите, че историческата комисия трябва да има между 8 и 12 заседания годишно“.

„Предложението се свежда до едно искане, за вписване на българите в Конституцията. Не вярвам, че това е съдбовна дилема. Моята позиция е, че решението да се приеме предложението е само за започване на преговорите. Решението да се приеме френското предложение няма да бъде исторически триумф или исторически провал….Предложението е приемливо за мен на този етап“, казва Пендаровски.

По думите му засега няма консенсус за вписването на българите в конституцията. Никой в Северна Македония не е против влизането на българите в конституцията, но поляризацията на обществото прави невъзможно събирането на две-трети мнозинство за конституционни поправки, заяви Пендаровски.

„Убеден съм, че не можехме да спечелим повече. Не твърдя, че с преговорите през последните две години не можеше да се получи нещо по-качествено, но нямаше да има съдържание, а детайли“, добави той.

Посочвайки, че това е максимумът, който Скопие може да постигне като страна-кандидат, Пендаровски се противопостави и на твърдението на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, че с предложението македонците ще бъдат асимилирани.

Свиканото от Пендаровски заседание на Съвета за сигурност беше част от широките консултации по така нареченото френско предложение. В Скопие се проведе и среща, посветена на предложението, между премиера Димитър Ковачевски и лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. 

Мицкоски е помолил Ковачевски да не приема френското предложение, а в замяна да оттегли искането си за предсрочни парламентарни избори.

Това заяви самият Мицкоски на пресконференция днес след срещата с премиера на РСМ:

„Предложих на Ковачевски да отхвърли това предложение, а аз да оттегля от искането за предсрочни избори. Ще вложа целия капацитет на ВМРО-ДПМНЕ, за да помогне на правителството във всички предизвикателства, енергийни, хранителни предизвикателства, сигурност, а през пролетта ще седнем и ще направим преоценка. Това е преговорна рамка, с която или се асимилираме и побългаряваме в ЕС, или никога няма да бъдем част от ЕС, каза Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

ВМРО-ДПМНЕ е най-голямата опозиционна партия в РСМ. Тази вечер тя  организира протест пред сградата на правителството в Скопие срещу предложението на френското европредседателство. /БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *