Дебне ни голяма опасност! Възможен е теч на лични данни заради отстъпката за горивата

България ПОЛИТИКА

Отстъпката от 25 стотинки за горивата беше приета от Народното събрание. Какво обаче означава тя за работата на бензиностанциите коментира юристът в Асоциацията на търговците на горива в България Георги Тенев.

„Във влизането в търговския обект ще може да бъде видяна крайната цена за физически и юридически лица. Но заплащайки нашата сметка на касата, там ще бъде приспадана съответната отстъпка – компенсацията от 25 ст.”, обясни той.

Тенев разясни, че днес едва ли ще е възможно да заредим гориво с отстъпката. Първо е необходимо законът да влезе в сила, а след това търговците на горива да актуализират софтуерите си.

„Необходимо е персоналът да бъде обучен да обработва този обем лични данни, който досега не се е изисквал. Вероятно на никого не му се е налагало да си представя регистрационния талон на автомобила, за да зареди гориво. Ще отнеме време чисто технически”, отбеляза Тенев.

Мярката за държавната помощ за бензина не започва от днес и не е задължителна

По думите му е възможно бензиностанциите да успеят да се справят в рамките на седмица. „Тази компенсация ще се предоставя с оборотните средства на търговеца, а не на държавата. Държавата впоследствие, най-рано след 45 дни, ще възстанови тази компенсация на търговеца на горива”, разясни още юристът.

Притеснението му е, че може да се създаде една „нездрава” еуфория у населението, което да тръгне да се презапасява с уж по-евтини горива. „Това към момента няма никакъв смисъл и би се оказало доста вредно предвид спорните вериги на доставки”, коментира Тенев.

Юристът предупреди за опасност от изтичане на лични данни заради необучения персонал. „Дори чисто като техническа грешка е възможно да се получи злоупотреба с лични данни по някакъв начин”, уточни той./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *