Скопие с остра реакция заради надписи „Македония е България“ в българския парламент вчера

БАЛАКАНИТЕ България ПОЛИТИКА

Министерството на външните работи на Северна Македония осъжда остро вчерашните надписи „Македония е България“, които можеха да се видят в ръцете на част от депутатите по време на първа точка от заседанието в българското Народно събрание. „Изказване с такова съдържание бе направено и устно от трибуната на парламента по време на същата сесия“, твърди Скопие.

„Подобни послания са в противоречие с европейските демократични ценности, както и с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, и не допринасят за защитата на принципите и духа на Договора“, заявиха от македонското МВнР.

В съобщението се посочва, че държавата очаква официалните представители на България да осъдят експлицитния говор на омраза и териториалните претенции към Северна Македония като крайно непремерен акт към съседна приятелска държава.

„Министерството на външните работи на Северна Македония връчи съответната вербална нота с такова съдържание на българското Министерство на външните работи“, се казва още в съобщението. /труд бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *