Вадят пожарната и спешния тел. 112 от МВР със закон

България ПОЛИТИКА

Нова държавна агенция „Пожарна безопасност, защита на населението и единен европейски номер 112“ предлага проектозакон, информира МВР.

Оттам съобщават, че след продължителна и задълбочена работа на екип от юристи и експерти за анализ на дейността на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ и Дирекция „Национална  система 112“ е приключила дейността по изготвянето на проект на Закон за Държавна агенция „Пожарна безопасност, защита на населението и единен европейски номер 112“ . 

Предвидено е новата структура да е на пряко подчинение на Министерския съвет. По този начин се осигурява възможност Министерският съвет пряко да наблюдава и да въздейства на провежданите политики за намаляване на риска от бедствия от страна на съответните компетентни органи, казват от МВР.

Очаква се със създаването на държавната агенция да се повиши ефективността на изпълняваните функции, да се осигури самостоятелност в осъществяването на дейността и на управлението на финансовия, материалния и административния ресурс на структурата.

Същевременно това ще позволи МВР да се фокусира изцяло върху дейността на полицейските органи за защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност и опазване на обществения ред. Численият състав на министерството ще бъде намален, което ще позволи по-ефективно управление и осигуряване на дейността, пише в мотивите.

Дейността по осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации, е значителна по мащаб и обем и към момента е обединена в рамките на едно ведомство с друга значителна дейност – тази по защита на правата и свободите на гражданите, противодействие на престъпността, защита на националната сигурност и опазване на обществения ред, информират от МВР.

Текстовете са качени за обществено обсъждане./новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *