Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя

България ПОЛИТИКА ТОП НОВИНИ

В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя. Ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта. Защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия. Политическата промяна е само първа крачка. Чакат ни още изпитания. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по встъпването си в длъжност.

„Победихме с общи усилия. Извадихме обществото от апатията. Върнахме на хората честните избори, а на парламента възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции. Днес знаем около кои принципи градим единството си – за законност, справедливост и просветеност. За истинско европейско развитие на България”, добави президентът.

„Когато ни е най-трудно, нека не забравяме, че не са много държавите, съхранили своето име, вяра и език през световете на историята. Ако днес България е една от тях, то е защото нашият народ е изпитал и осъзнал необходимостта от единството на меч, дух и слово. Убеден съм, че можем да постигнем целите си, само ако обществото остане единно във волята си за реална промяна и напредък. Вярвам, че хилядолетната държава на духа е жива в България и тя ще вдъхновява и чертае пътя ни напред”, каза още държавният глава. 

Той посочи, че първият му мандат е минал в изтощителна борба. Хората обаче са подновили пакта на доверие, от който черпят сили. „Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работех за единение, упрекваха ме, че разединявам. Но гласовете ви недвусмислено показаха, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало”, заяви президентът. 

Радев припомни, че в началото на първия си мандат е заявил, че за него не е важно колко време ще бъде президент, а какъв президент. „Това убеждение ме мотивираше в най-трудните моменти да не правя компромис с принципите си и да остана на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия. Да отстоявам правата, интересите и достойнството на своя народ. Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава. Да живее България!”, завърши речта на Румен Радев, който започва втория си мандат като президент. /NovaTV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *