Радев: Предложенията по френското председателство са най-добрите до момента, не само за България(ВИДЕО)

България ПОЛИТИКА

Предложенията по френското председателство за РСМ са най-добрите до момента, не просто за България. Те са най-справедливите. Това каза президентът Румен Радев, който участва в срещата на върха на инициативата „Три морета“ в Рига.

Президентът заяви, че от година се бори двустранните въпроси да се издигнат на ниво Европейски съюз, защото това са въпроси, които касаят фундаментите на ЕС.

Най-сетне, след множество срещи, дискусии и убеждавания, нашите европейски партньори разбраха, че там е решението на тези въпроси и те вече се залагат в преговорната рамка като подход.

Имаме прогес – промяната в конституцията на РСМ, каза президентът, но уточни, че никога не сме говорили за малцинство, а за равноправие на макеноднските българи заедно с другите народи, което те заслужават и Копенхагенските критерии го изискват.

„И това е условие, което поставяме като най-силна гаранция. Първо да се промени конституцията като се добавят и впишат българите и едва тогава да започнат преговорите“, каза Радев. Повтори, че това е задължително, но недостатъчно условие.

Апелира МС и парламента да се произнесат експертно дали по решаване на всички наши въпроси за културно -историческото наследство, езика на омраза, паметници и т.н. да се произнесат експертно дали двустранният протокол, който трябва да се подпише между България и РСМ отстоява българския интерес, защото този протокол трябва да стане част от преговорната рамка.

не трябва в протоколада се допускат празноти и неясни моменти, защото това не е решение.

На въпроса каква ще бъде българската позиция на Съвета на ЕС, след като външна комисия не се свика, Радев каза, подходът в момента не работи. Трябва МС да актуализира националната рамкова позиция, като отрази предложението на френското председателство и едва тогава да я изпрати в парламента и той да я одоби.

Това е пътят, друго води до блокаж и невъзможност да се вземе решение, каза Радев.

На въпрос има ли готовност за служебен кабинет президентът каза, че никога не бяга от отговорности и досега е назначил три служебни кабинета, които са се справили с предизвикателствата.

„Въпросът не е в служебния кабинет. Въпрос е партиите да проявят отговорност и дебатът и самият вот да бъдат насочени към решаване на интересите на хората. Трябва да е ясно, че в близките дни и седмици имат да се решават много важни предизвикателства от компетенцията на сегашното правителство и сегашният парламент и те не могат да избягат от тях“, каза президентът.

По думите му изборите са крайният вариант. „Ако продължава блокажът на институциите и на работата на парламента, изборите са неизбежен вариант, но това е крайният, екстремен вариант“, каза той. Допълни още, че е рано за въпроса на коя партия ще даде третия мандат.

Определи като „абсурдно“ твърдението, че застава до ГЕРБ и ДПС.

Радев съобщи и новина от срещата на инициативата „Три морета“.

Инвестиционният фонд на инициативата е направил своята първа, голяма пряка инвестиция в България придобивайки значителен дял от пристанище „Бургас“.

Порт Бургас е най-близкото пристанище на ЕС до Босфора и придобиването ще има важна роля за насърчаване на по-нататъшната свързаност и на икономическото развитие на целия регион, каза Радев.

Вноската на България в този фонд е 20 млн. евро, а тук става въпрос за пъти по-голяма инвестиция.

Инициативата „Три морета“ включва 12 държави между Адриатическо, Балтийско и Черно море и цели да насърчи транспортната, дигиталната и енергийната свързаност между държавите.

Стратегически партньори са Европейската комисия, Съединените щати и Германия./bnt

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *