Макрон втвърди тона спрямо Русия

ВОЙНАТА В УКРАЙНА СВЯТ

Президентът на Франция Еманюел Макрон изостри тона си към Русия по време на посещението си на френски военен контингент в Румъния. 

За първи път от началото на руската инвазия той прави обиколка в Източна Европа, като след Молдова, където той вече пристигна, е възможно да посети Киев.

„Изправени пред войната, започната от Русия срещу Украйна и народа ѝ, позицията на Франция и Европа е ясна от първия ден“ – отсече президентът Еманюел Макрон пред френските военни в Констанца.

„Ще направим всичко, за да възпрепятстваме, да санкционираме единодушно Русия, която посочихме като единствено отговорна за тази война и носител на морална, политическа и историческа грешка“. добави той.

Макрон се оправда за неотдавнашното си изказване, че Русия не трябва да бъде унижавана. „С това исках да кажа, че живеем на един континент и Русия все така се намира на него“.  „В един момент, когато сме сме максимално допринесли за съпротивата, украинският президент ще трябва да преговаря с Русия и ние, европейците, ще бъдем на масата за преговори“, каза той. 

„Оттук започва изграждането на европейската защита“, заяви Макрон пред 500-те френски военни от базата, в която Франция предвижда да удвои присъствието си за една година. Посещението на Макрон, в рамките на което той се изказа и за бъдещето на ЕС и интеграцията на Западните Балкани, се състои в последните дни от френското ротационно председателство на ЕС и по време на парламентарните избори във Франция, които могат да разклатят президентското мнозинство./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.