Гроздан Караджов отговори на Кирил Петков за нарушенията за 2.5 млрд. лева

България

Междуведомствената комисия отказва да се произнесе по въпроса колко да се плати на пътностроителните фирми по изпълнените дейности за текущ ремонт и поддържане на пътища и настоява да се формира друга, нова комисия, която да се произнесе по въпроса за остойностяването. Това каза на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Карджов, като напомни, че сред задачите на комисията бе да каже какви суми и по кои договори ще стане плащането.

Той посочи, че е настоявал по договорите за над 2.4 млрд. лева Народното събрание да се произнесе, защото, ако те не бъдат продължени, независимо, че са започнати без разрешение за строеж, се създавал риск за републиканската пътна мрежа и тези мотиви са вписани към решението на НС.

Комисията не казва тези договори да се развалят, тези строежи да се обявят за незаконни и да не се плаща изобщо, тази междуведомствена комисия, където 90 на сто са представители на Министерството на финансите или на премиера и само двама са членовете от МРРБ, казва: „Да се приемат законодателни промени, за да се направят тези строежи търпими“, посочи министърът, който цитира доклада на комисията.

Единствената възможност за преодоляване на допуснатите несъответствия с изискванията на Закона за устройството на територията е органите на изпълнителната власт да бъдат подпомогнати от НС чрез съответната законодателна дейност, продължи министърът с цитат от доклада.

Договорите са незаконни строежи по смисъла на ЗУТ, вече започнати пътища, намиращи се в средата на ремонтите си, това толкова пъти е обяснявано в пленарна зала и това НС реши – да ги продължим, въпреки че никога не е ставало въпрос за това ние да искаме да се плаща, заяви Караджов, цитиран от БТА.

По-рано днес премиерът Кирил Петков съобщи, че „новината на днешния ден е докладът на междуведомствената комисия между министерствата на финансите и регионалното развитие, който констатира нарушения на стойност около 2.5 млрд. лв. в сферата на строителството. „Шест метра водосточна тръба струва 1 млн. лв. на данъкоплатците“, посочи Петков за част от констатациите на доклада. /Новини бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *