Изтеглиха Вариант 1 за седмокласниците на Националното външно оценяване по български език

България

В 8 без 15 тази сутрин в Министерството на образованието беше изтеглен Вариант 1, по който да работят седмокласниците.

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници се явяват днес на Националното външно оценяване по български език и литература.

Оценката от изпита на седмокласниците се използва за кандидатстване в гимназиите след 7-ми клас, а с резултата си десетокласниците от обединените училища могат да продължат във втори гимназиален етап. За 10-и клас вариант не се тегли.

Днес се провежда изпит „две в едно“ по български език и литература. Десетокласниците се явяват на Национално външно оценяване за втора поредна година. Седмокласниците пък по традиция чрез този изпит влизат в гимназиите след 7-ми клас.

За десетокласниците изпитът започва в 9 часа. Ще се явят около 53 хиляди ученици. За час и половина те ще решават тест от 23 въпроса. Последната задача е за създаване на текст. За този изпит вариант не се тегли, защото е само един.

Изпитът на седмокласниците ще започне в 10 часа и ще продължи два часа и половина, явяват се над 60 хиляди ученици. Те ще решават тест от 25 въпроса и ще правят преразказ върху неизучавана творба.

Всички ученици – и от 7-ми, и от 10-и клас, днес провеждат изпита в собствените си училища. Учениците пишат с черен химикал. Има и видеонаблюдение и квестори, които следят да няма преписване.

Максималният брой точки е 100 и не се преобразуват в оценки. Резултатите и от двата изпита ще са ясни до 28 юни. Засега не се предвиждат промени за догодина, заяви заместник-министър Мария Гайдарова.

„Няма такава информация, нека да бъдат спокойни всички родители и ученици. Важно е днес да направят това, което е необходимо за по-доброто тяхно бъдеще и за доброто представяне“, каза още Мария Гайдарова./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *