Източват язовир край Кюстендил заради пробив в язовирната стена

България

Язовир „Брестница“ край Кюстендил се източва, след като вода е пробила под стената, каза кметът на Общината Петър Паунов.

За аварийната ситуация при язовира е сигнализирала жена, която обработвала градината си наблизо. Избила водата под корените на огромно дърво до изпускателния кран на язовира, самият кран е напълно изправен. Веднага е изпратен екип и тежка техника, която до снощи успяла да изкопае участък, по който водата е насочена по близкото дере.

Няма опасност от скъсване на стената, тя е земно насипна, каза кметът Петър Паунов, който до овладяването на ситуацията е бил на мястото.

„Колегите цяла нощ стояха до язовира в Брестница. Имаме пробив от вчера. Ситуацията е овладяна, къщата, която беше застрашена – по никакъв начин няма притеснения за нея. Веднага бе изработена с техника отвеждаща вада, която заусти водата в дерето. В момента източваме язовира… Язовирът ще бъде източен вероятно тази вечер или утре сутринта окончателно. В момента водата се отвежда в река Бащица по това дере абсолютно безопасно.“

Очаква се до края на деня язовирът да бъде източен напълно. Рибата в него ще бъде събрана и пусната във водоем наблизо, каза експертът по управление на кризи на Общината Ивайло Чалъков.

Обемът и капацитетът на строения за нуждите на ТКЗС преди десетилетия язовир е около 28 хил. куб. м, дълбочината му е до 4 м, водната му площ е на 60 м дължина и 30 м широчина, казаха специалисти. Обектът е общински./бнт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *