Под риск ли са антикризисните мерки заради трусовете в управлението

България

Политическият трус в управлението поставя в риск антикризисните мерки. Актуализацията на бюджета е под въпрос, което означава, че от 1 юли има опасност пенсиите вместо да се увеличат, да станат по-ниски. Партиите в управляващата коалиция продължават да са оптимисти, че актуализацията на бюджета ще бъде одобрена в зала и въпреки оттеглянето на „Има такъв народ” нямат втори план. Ако се стигне до сценарий, в който няма актуализация, най-засегнати ще са пенсионерите, защото пенсията им не само, че няма да бъде увеличена, но и ще стане по-малка. Причината – от 1 юли отпада добавката от 60 лв. Дори ИТН да подкрепят бюджета за Държавно обществено осигуряване, както направиха в Комисия, то социалните мерки няма как да бъдат финансирани без актуализацията на големия бюджет.

Политическото напрежение води до реална опасност от 1 юли над 2 млн. и 30 хиляди българи да останат с по-ниски пенсии, отколкото получават в момента.

Според социалния министър Георги Гьоков на народното представителство трябва да му стане ясно, че няма как да подкрепи социални мерки, без да подкрепи финансиране за тези мерки. „За увеличаване на пенсиите по предложените политики се предвижда 10% + 60 лв. Това струва милиард и 400 млн. Откъде да дойдат, ако не се приема държавният бюджет”, попита той.

„Наистина от 1 юли ще има намаление ако не се приеме изобщо бюджетът”, алармира Искрен Арабджиев, който е председател на социалната комисия в НС. Освен увеличение на пенсиите, няма да има увеличение на помощите за работещи родители, нито отстъпка за гориво и 0% ДДС за хляба. Тези мерки са включени в актуализацията на големия бюджет.

От опозицията в лицето на ГЕРБ заявиха, че няма да подкрепят актуализацията, така че управляващите не могат да разчитат на техните гласове. Причината – мерките не били адекватни. „Ние сме за повишаване на пенсиите на българските пенсионери, но това не може да става за сметка на по-високи данъци и осигуровки, заеми или за сметка на това бъдещи увеличения да бъдат блокирани”, заяви бившият министър на труда и социалната политика Деница Сачева. /Nova tv

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *