В Банско откриха изложба „ЗОГРАФЪ“

БАНСКО КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ РЕГИОН

В Дома на изкуствата в Банско беше открита изложбата „Зографъ“ на журналиста и фотограф Румен Жерев със снимки от Света гора и Зографския манастир. Фотографиите са заснети през 2009 г. и 2010 г. и представят красотата на манастира, монашеския живот и природни картини, каза при откриване на експозицията директорът на Музеен комплекс-Банско Светла Барякова.

Почетен гост на събитието, което е първото от поредицата, посветени на 300-годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, 60 години от канонизирането му и 260 години от написването на История славянобългарска, бе Негово Всепреподобие Гавриил, епитроп на Зографския манастир. В изключително интересната си беседа йеромонах Гавриил разказа за историческото минало, което е формирало Отец Паисий като човек и като монах, както и за създаването на История славянобългарска. Мисля, че един монашески поглед върху „Историята“ е най-автентичният поглед върху този текст, който отразява изцяло българската ни история, посочи той.

Йеромонах Гавриил допълни, че Паисий пише с монашески подход, който изразява чистотата на вярата и убедеността, че историята е Божий промисъл.

Лично нашето мнение в манастира е, че именно затова и успява тя да повлияе, да въздейства по такъв начин на хората, че да се обедини тяхното съзнание и това да доведе до нашето Възраждане като хора, които не са мислили, че някога може да има държава, сподели монахът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *