ЕС приема единно зарядно за мобилните устройства до 2024 година

ЕВРОПА ПОЛИТИКА

Всички нови устройства на пазара в ЕС ще трябва да включват USB-C порт за зареждане до есента на 2024 г., след като Съветът на ЕС, Комисията и Парламентът се споразумяха във вторник за нови правила, които целят намаляване на електронните отпадъци, пише европейската редакция на Politico.
 
„Мобилни телефони, таблети, електронни четци, слушалки, цифрови фотоапарати, слушалки, ръчни конзоли за видеоигри и преносими високоговорители, които се презареждат чрез кабел, ще трябва да бъдат оборудвани с USB Type-C порт, независимо от техния производител“, гласи прессъобщение на Парламента. „Лаптопите също ще трябва да бъдат адаптирани към изискванията до 40 месеца след влизането им в сила“.
 
Това включва всички лаптопи, каза докладчикът в сянка Андрей Ковачев. По-дългият период на внедряване от 40 месеца вместо 24 е компромис след разногласия относно това дали лаптопите трябва да бъдат обхванати от новото правило, тъй като те обикновено изискват повече енергия и използват по-голямо разнообразие от зарядни устройства.
 
Други спорни точки бяха дали на доставчиците ще бъде забранено да свързват зарядни устройства с всяко устройство, за да спестят отпадъци и как трябва да се стандартизират безжичните зарядни устройства. Те ще бъдат разгледани на по-късна дата след допълнителни оценки от Европейската комисия и органите по стандартите, обясни Ковачев.
 
Един производител, който ще трябва да направи значителни промени, е Apple, който се обяви срещу първоначалното предложение на Европейската комисия през септември. Моделите iPhone използват собствения Lightning кабел на Apple.
 
Това идва след десетилетие на бавен напредък от ЕС на стандартизиран метод за зареждане. Докладчиците в сянка казаха, че директивата трябва да бъде гласувана на пленарното заседание през юли./dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *