Проф. Витанов: Не е добре, че тройките на външното оценяване по математика са по-малко от двойките

България

Щом има много двойки на Националното външно оценяване по математика – следователно децата имат проблеми с логическото мислене, което не е достатъчно. Може да се е случило така, че тестът да е по-тежък, отколкото миналата година. Така математикът проф. Николай Витанов коментира резултатите от НВО за IV клас.

„Фактът че тройките са по-малко от двойките не говори добре. Това показва, че тук има проблем, който трябва да се огледа. Основната причина трябва да се търси в неразвитието на аналитичните способности на децата – учебните програми, учебниците и начина на преподаване”, каза още той.

Според Витанов трябва да бъдат огледани учебните програми, за да се прецени какво и кога трябва да се учи. „Когато ги карат да учат все повече неща и броят на часовете по математика намалява – нормално е да има проблеми”, смята математикът. Неговото мнение е, че децата са пренатоварени. 

Относно COVID пандемията той каза, че ни очаква спокойно лято. „Всички показатели са десетки, а някои и стотици пъти под критичните”, подчерта математикът./труд бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *