Петков за исканата военна помощ за Украйна: Има решение на НС, не смятам, че тази темата трябва да се отваря отново

България ВОЙНАТА В УКРАЙНА ПОЛИТИКА

За военнотехническата помощ за Украйна има решение на НС, ще се придържаме към решението на НС. Това, което сме обещали, ще го направим. Не смятам, че тази тема трябва на всеки две седмици да я отваряме наново. Така премиерът Кирил Петков коментира информацията от вчера, че украинският посланик е поискал с нота България да предостави оръжия на Украйна.

„Мисля, че това което направихме до този момента за Украйна, на ниво подкрепа към бежанците, на ниво средствата, които до момента сме вкарали за хуманитарна помощ, за това, че ще ремонтираме техни техники, които на друго място не могат да се ремонтират – ще го направим в България. Говорим за бойни машини от сериозен калибър. Всичките мерки сме подкрепили, когато става дума за санкциите срещу Русия. Мисля, че българската държава е направила достатъчно в тази посока и ще продължим да ги покрепяме“, каза Петков. Допълни, че първите техники идват за ремонт.

По темата дали има дипломатически натиск за евроинтеграцията на РСМ, премиерът заяви:

„Не става дума за политически натиск. Цялата рамка, че някой ни натиска, пък ние под натиск ще направим нещо – нищо няма да направим под натиск. Това трябва да е абсолютно ясно на целия български нярод. Това, което се опитваме да направим, е да видим дали българските желания и нужди за подкрепата на българите в Северна Македония могат да се гарантират през европейския процес. Това са разговорите, които се водят, но това ще го оставя и на Външно министерство, защото те в момента правят тези преговори. Въпросът е друг – дали българската позиция може да се гарантира през европейски процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било“.

Премиерът допълни още, че вторият танкер с втечнен газ от САЩ ще пристигне на 23 юни.

Премиерът Кирил Петков и министърът на земеделието Иван Иванов са в Садово, където се срещнаха със земеделски производители, чиято реколта е силно засегната от падналата градушка.

Петков заяви, че се вкарва безпрецедентен допълнителен бюджет с две нови мерки – близо 300 млн. допълнителни средства, включващи средствата, дадени до момента и ковид мярката. В новата програма ще има големи оптимизации, за да се чувстват земеделските стопани, че държавата се грижи за тях.

„Най-важното, което обещаваме, е абсолютна прозрачност при изплащането на средства. Държавата ще работи с един аршин към всички и ангажираността на министъра ще гарантира, че всички земеделски стопани са равни пред държавата“, каза още той..

Иванов допълни, че днес има заседание на междуведомствената група между Министерство на транспорта и министерство на земеделието, за да се изчистят неяснотите, довели до този инцидент, за да не се допуска подобен за в бъдеще./бнт, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *