Управляващите обмислят глоби за пациенти, които не съдействат за определяне на правилната диагноза

България ПОЛИТИКА

„Трябва задължително да има текст, който да е между това да бъде информативен и да предвижда административно наказание – глоба, когато пациентите не успеят да се впишат в общия процес на поставяне на правилната диагноза.“ Това заяви пред БНР доц. д-р Антон Тонев, депутат от ПП, председател на здравната комисия в Народното събрание.

„Понякога са възможни подвеждания, понякога пациентът иска да ни подведе в посока, която предварително си е съставил. Затова са обсъждани възможности със законов текст да бъде посочено какви са точно правата и задълженията на пациенти, които търсят медицинска помощ, особено в случаите на спешност„, аргументира се Тонев във връзка с предложението за подобно законодателно изменение, направено от д-р Александър Симидчиев от ДБ.

По думите му в някои моменти лекарят е изправен пред предизвикателството „да разплете всеки отделен случай и да вземе най-правилните решения“.

Според Тонев „малките отклонения“ в обясненията на пациента не създават проблеми и лекарите са подготвени за тях, но се визират „случаите, когато някой преднамерено, с конкретна цел иска да заведе разговора в друга посока“.

Тонев потвърди, че сред коалиционните партньори има добра комуникация за сектор здравеопазване.

„В момента законът не може да се използва за ситуация, с която да угасим нововъзникнал пожар„, коментира председателят на здравната комисия по повод проблемите с електронните направления и реакциите в бъдещи подобни ситуации.

„В този договор е можело да бъдат посочени условия, ако се допуснат до недобри практики, това да води до неустойки и наказания за всяка една от страните.“

По повод дълговете на „Пирогов“ и влизането на прокурист в лечебното заведение заради дълговете му Антон Тонев посочи като конкретна причина предоговарянето на болницата с доставчици, за да не изпадне в състояние на декапитализация.

Обсъждат се законови промени в основните закони, касаещи работата на лечебните заведения, уточни Тонев в предаването „Преди всички“.

„Дължим на нашето общество публичен разговор какви причини са довели до недоброто състояние на лечебните заведения. Сега е моментът да отворим тези закони и да се опитаме да наложим нови модели за финансиране и менажиране на нашата здравна система – преминавате от клинични пътеки към диагностично-свързани групи. Дълги години не е налагана сериозна реформа, натрупани са доста проблеми, на които в момента обемът е значителен и имаме нужда от реформа.“./бнр

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.