След 2 дни начело на РЗИ – Благоевград д-р Златанов пратен обратно в Перник, д-р Петър Иванов поредният нов шеф на инспекцията

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД РЕГИОН

Шефът на дирекция „Медицински дейности“ в Регионалната здравна инспекция на Благоевград д-р Петър Иванов е поредният назначен тази седмица за директор на инспекцията. Вчера той е получил заповед да оглави РЗИ като временно изпълняващ длъжността до провеждане на конкурс, а предшественикът му д-р Александър Златанов, който се задържа на поста само 2 дни, остава единствено началник на инспекцията в Перник.

Още в началото на седмицата в. „Струма“ прогнозира, че д-р Иванов има най-големи шансове да заеме мястото на уволнения титуляр д-р Калоян Калоянов, след като колежката му и шеф на отдел „Обществено здраве“ д-р Мария Станчева отказала да поеме управлението. Д-р Калоянов бе уволнен в последния ден на месец май и още на 1 юни стана ясно, че ангажиментите му се поемат от бившия зам. министър на здравеопазването по време на служебния кабинет миналата година д-р Златанов, който получи договор за временно управление на благоевградската инспекция на половин щат.

Източници на „Струма“ от здравното министерство обясниха защо се е стигнало да се назначава директор само за 2 дни – към 1 юни д-р Петър Иванов още не бил дал съгласие да оглави инспекцията, а според законовата уредба при липса на директор в РЗИ функциите му автоматично се поемат от заместник-директора. В Благоевград обаче заместник-директор няма от 23 май, когато д-р Калоянов уволни заместничката си д-р Иванка Василева и постът се оголи. По тази причина на 2 юни на сайта на РЗИ – Благоевград като директор бе качено името на д-р Ал. Златанов, а в понеделник се очаква то отново да бъде сменено и там да се появи това на д-р Петър Иванов.

Междувременно стана ясно, че отстраненият от поста д-р Калоянов по никакъв начин не се чувства отговорен за възникналото в последните седмици напрежение в инспекцията, свързано с решението му да уволни както Василева, така и юрисконсулта Надежда Вълкова и директора на „Административно-правно, финансово и стопанско обслужване“ Илко Тодоров.

„Аз моето уволнение го очаквах, защото е нормално директори да се сменят при смяна на властта, не съжалявам обаче за отстраняването на тримата от инспекцията, защото аз 4 г. ги търпях да не работят, но да си получават редовно заплатите. Дори забавих уволнението им заради пандемията. С Василева не успяхме да се сработим. Юристката непрекъснато висеше пред дирекцията да пуши и изкарваше по-голямата си част от работното време отпред вместо в кабинета, а Тодоров не отиде в съда на едно важно дело и заради него го загубихме.

Не приемам обвиненията, че не ходя на работа, защото работех денонощно, случвало се е посред нощ да ми звънят за някакъв проблем и винаги съм вдигал телефона. А и един директор не е длъжен да стои в кабинета си, обикалях целия район, имаме бази в Сандански, Разлог, а хората се обиждаха, ако не отида на място да се срещна с тях. Не съм се облагодетелствал по никакъв начин от поста, карам 15-годишен шевролет и мога без срам да гледам хората в очите“, коментира пред „Струма“ д-р Калоян Калоянов/stuma.bg, сн: архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *