БНБ отбеляза 142 години от създаването на българския лев

България

Българската народна банка (БНБ) отбеляза с Ден на отворените врати 142 години от създаването на българския лев.

В деня на отворените врати в БНБ посетителите имаха възможността да разгледат залата на Управителния съвет, в която са взимани едни от най-важните решения във финансовата и банковата история на страната, галерията с маслени портрети на бившите управници на банката, музейната сбирка на БНБ, кабинета на управителя, оперативния салон за клиенти, както и да се снимат и да получат сувенирна банкнота със своя лик, изобразен върху нея.

На разположение на групите посетители са служителите на банката, които ги съпровождат и същевременно с това ги запознават с основните функции и задачи на институцията.

Посетителите на деня на отворените врати в БНБ споделиха пред БГНЕС, че най-голямо впечатление са им направили банкнотите и монетите, портретите на бившите управници, заседателната зала, както и цялостната архитектура на банката.

Гражданите определиха като чудесна инициативата на БНБ и заявиха, че всички институции в България следва да я последват.

БГНЕС припомня, че на 6 юни 1879 г. е извършена първата трансакция, с което БНБ слага началото на своята дейност.

На 4 юни 1880 г. е обнародван и влиза в сила Законът за правото на рязане на монети в Княжество България, като с този закон се създава националната парична единица „лев“, разделен на сто части – „стотинки“, и се определят теглото, металното съдържание и изображенията на българските монети. От деня на обнародване на закона всички правителствени и общински институции в България, както и частните лица, са задължени да приемат левове и стотинки и да издават документи за парични операции със суми в левове и стотинки. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *