Предстояща премиера на спектакъла „Съмнение“ в Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград

КУЛТУРА и ТРАДИЦИИ

Калин Врачански, Станка Калчева, Мариана Бонева и Радена Вълканова в премиерата за България на скандалната пиеса „Съмнение“ под режисурата на Стайко Мурджев

На специална пресконференция по случай премиерата на най-новото заглавие в репертоара на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград, екипът на спектакъла „Съмнение“ разкри повече за предстоящото събитие.

Срещата беше открита от директора на театъра – Маргарита Мачева, която отбеляза, че текстът на Джон Патрик Шанли се поставя за първи път на българска сцена именно в Благоевград. След многобройните си постижения, сред които „Пулицър“ и „Тони“ и екранизация, номинирана за „Оскар“ в 5 категории, благоевградските зрители ще имат възможността да гледат „Съмнение“ за първи път на 4 и 5 юни от 19:00 ч. 

Режисьор на спектакъла е Стайко Мурджев, който определи драматургията като предизвикателство – както за артистите, така и за публиката, която ще бъде не само зрител, а и съучастник в събитията на сцената. Като основна тема в сюжета е заложен моралът – цената, която сме готови да платим, за да разкрием истината. Но тази „истина“, в която ние вярваме, независимо от реалните събития. В криминалния характер на текста е заложено подозрението за извършено престъпление. Директорът на католическо училище (Станка Калчева) обвинява един от преподавателите (Калин Врачански) в ужасяващо деяние, без да има доказателства за това. 

Актьорът Калин Врачански оприличи битката между своя герой – Отец Флин и директорката – Сестра Алоишъс като сблъсък между титани, провокиран от съмнението. Съмнение, което е много ще остане в мислите на зрителите и след края на спектакъла. 

В ролята на Сестра Алоишъс ще видим актрисата Станка Калчева. За нея сюжетът разкрива борбата между две ценностни системи и отстоявания от нейната героиня консервативен модел на образование и възпитание. 

Актрисата Мариана Бонева акцентира върху трансформацията на персонажите. Тя влиза в ролята на Сестра Джеймс – учителка в католическото училище, която, убедена от вярата и правотата си, пуска зрънцето на съмнението, изказвайки гласно своето подозрение. Пренебрегвайки своите принципи, тя е готова на всичко, за да възстанови мира, което я преобразява до неузнаваемост.

На 4 и 5 юни ще бъде първата среща на публиката със спектакъла „Съмнение“ – още едно изключително представление в репертоара на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ – Благоевград. Следващите дати са 25 и 26 юни. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *