Американският университет получава безвъзмездно финансиране от Фондация „Америка за България“ в размер на 1 млн. щ.д.

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД

Дарението отчита успехите на висшето училище през последната година, както и амбициозния 5-годишен план за развитието на институцията

Фондация „Америка за България“ дарява 1 000 000 щ.д. на Американския университет в България (АУБ), като дарението ще бъде използвано за привличането на настоящи и бъдещи дарители, и стимулирането на дарителската култура в България. Сумата от 1 милион долара ще бъде предоставяна поетапно на университета. Всеки път когато бъде направено дарение към АУБ, Фондация „Америка за България“ ще предостави същата сума, умножена по две, в рамките на тези един милион долара.

А когато дарението е от нов дарител, предоставящ подкрепа на университета за първи път, тогава Америка за България ще дари три пъти по-висока от тази сума. Освен това, Фондация „Америка за България“ ще дари същата сума за дарения, направени от настоятели, възпитаници, служители и приятели на АУБ. За поредна година Фондацията предоставя финансова подкрепа, която включва елемент за стимулирането на други дарения към АУБ – от индивидуални и корпоративни спомоществователи. 

Средствата, дарени от Фондация „Америка за България“ ще бъдат използвани в подкрепа на програми за засилена гражданска ангажираност, професионално планиране за разширяване на сградния фонд в кампуса, подпомагане на студентски и преподавателски дейности, както и за вноски към общия дарителски фонд на учебното заведение.

На 19 май, на тържествен прием за отбелязване на 30-годишнината на университета, АУБ връчи годишния си приз за визионерство на името на Дими и Ивон Паница именно на Фондация „Америка за България“ за дългогодишната щедра подкрепа. По време на събитието Нанси Шилър, президент и изпълнителен директор на Фондацията, се обърна към преподавателите и студентите с думите:

Вашето образование ви предоставя знания и умения, за да направите своя активен принос към демокрацията. Нищо не говори по-красноречиво за ценностите на АУБ от неотдавнашната мирна демонстрация на украински и руски студенти срещу войната в Украйна. Браво! Въздействието на АУБ през последните 30 години е много силно. Именно затова Фондация „Америка за България“ предоставя финансова подкрепа на университета.“

По повод финансовата подкрепа д-р Дейвид Еванс,  президент на АУБ, посочи: „В цялата 30-годишна история на Американския университет в България Фондация „Америка за България“ е най-големият наш дарител. Чрез дарения, надхвърлящи 25 млн. щ.д., тя е помогнала на стотици студенти да получат първокласно образование по утвърдената американска система liberal arts, която поставя студента в центъра на всички дейности.

Построеният през 2012 г. студентски център на АУБ „Америка за България“ е посветен на Фондацията, която осигури 8 млн. щ.д. за осъществяването на проекта. Ще сме щастливи нашето сътрудничество да продължи и за реализирането на 5-годишната ни програма за развитие, която предвижда работа и по новия ни Център за информация, демокрация и гражданство.“ 

За Фондация „Америка за България“:

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната.

Фондацията развива дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България и насърчава контактите между хората на двете страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *