Рекорден ръст в цените на жилищата в Благоевград, очаква се поскъпването да продължи

ТОП НОВИНИ

Все по – скъпо и невъзможно удоволствие става закупуването на жилище в България, респективно и в Благоевград, сочат статистическите данни.

Според Националния статистически институт годишният ръст на цените на жилищата скоро ще достигне двуцифрено число, като за данните показват, че през последното тримесечие на 2021 г. е отчетен ръст от около 9,4% средно за страната, което е най-голямото поскъпване от близо 7 години насам.

С началото на войната в Украйна, брокерите на имоти регистрират ново покачване на цените, като много от тях посочват, че увеличението ще продължи и то с бързи темпове. Така се оказва, че съвсем скоро обикновения български гражданин няма да може да си купи жилище.

В интервю пред Bulgaria on air председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов казва, че цените на имотите се качват изключително бързо, което не е добре за никого. „Няма сериозен бизнес, който да се радва на такъв тип покачване. Жилищата започват да стават недостъпни за нормалния, за средния българин. Ние няма да имаме клиенти, няма да има кой да ги купува тези жилища, тоест няма да имаме работа“, допълва той.

Справка в различните сайтове за недвижими имоти в Благоевград показва изключително високи цени на имотите, особено на тези, които се предлагат във вида „Ново строителство“. В „Идеален център“ апартаментите от 58.73 кв.м до 65.80 кв.м са на цени от около 32 хил. евро до 45 хил. Евро. В кв. „Освобождение“ апартаментите от 36кв.м. до 100 кв.м. се продават на цени от 16 хил. евро до 42 хил. евро, а в кв. „Струмско“ от 47кв.м до 88 кв.м. са на цени от 460 евро/кв.м.

Оказва се, че в днешно време е изключително трудно да намериш жилище в Благоевград, което да е на адекватна цена, отговаряща на стандарта на живот в областни център. От една страна решилите да инвестират в имот търсят добра локация, прилична квадратура и най – вече качествено строителство, особено що се касае до новите сгради. Редица купувачи на апартаменти обаче се оплакват, че много от строителите, заради високите цени на материалите, прибягват към използването на по – некачествени такива, което разбира се понижава крайната цена при закупуването на имот, но от друга страна създава сериозни рискове – в много кратки срокове да се наложат сериозни ремонти, които в крайна сметка ще оскъпят значително жилището, което сме избрали да закупим.

Затова – ако сте решили да инвестирате спестяванията си или да използвате кредит, за да се сдобиете с жилище в Благоевград много внимателно проучете имотът, който желаете да закупите и най – вече кой е строителният предприемач, чиято собственост е сградата, на която сте се спрели!

Очаквайте следващата публикация на Новинарска агенция Е-79 по темата, в която ще се опитаме да бъде полезни за Вас, нашите читатели, като Ви ориентираме по подробно за ситуацията в Благоевград!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *