/Видео+снимки/ Поради липса на кворум се провали днешната извънредна сесия на Общински съвет Благоевград

ОБЩИНА БЛАГОЕВГРАД ОБЩИНСКИ СЪВЕТ БЛАГОЕВГРАД ТОП НОВИНИ

Извънредната сесия на Общински съвет Благоевград няма да се състои. Причината е липса на кворум! В залата днес присъстваха едва 9 общински съветника.

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков коментира пред медиите, че темата, която трябваше да е обект на разглеждане на днешната сесия, е изключително дълга и тепърва предстои да бъде разглеждана като цяло.

„Таксата смет не е повишавана от 2008 година в Благоевград, което показва, че предишните кметски екипи не са правили необходимото, така че да се съобразяват с план – сметката, която всяка година Общински съвет приема с реалните приходи“, каза още той.

Според него като цяло е сбъркана методологията, по която се определя такса смет и поради тази причина е необходимо да се предприемат действия, които да гарантират справедливост при определянето ѝ.

„Това, което се коментира през последните седмици е, че се вдига такса смет за гражданите. Практиката показва, че всъщност сумите, които общината събира от юридическите лица и граждани е в съотношение 2/3. Сметката я плащат предимно юридическите лица, 1/3 е от гражданите. В същото време се генерира отпадък, който прави тази сметка 10 към 1“, прибави Тасков.

Председателят на Общински съвет посъветва Общинска администрация, когато предстои такава тема и предстои точките да се разглеждат от местния парламент, да се провежда обществено обсъждане.

Тасков подчерта, че общински съветници, преди всичко са граждани и също плащат данъци. „На никои не е приятно да се вдига такса смет, но има обективни обстоятелства, които трябва да се изговорят“, коментира той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *